• Mikor van Halloween 2023-ban? Mit ünneplünk Halloweenkor és milyen tököt faragjunk?

  Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep az Egyesült Államokban, és sokan azt hiszik, hogy onnan is ered, pedig a kelták egyik igen régi legszentebb ünnepéhez kapcsolódik a Samhain-hoz.

  Mikor van Halloween?

  Idén a Halloween 2023-ban október 31.-én lesz! A Halloween a „All Hallows Eve” kifejezésből ered, ami a mindenszentek előtti éjszakát jelenti! Mivel mindenszentek november 1-én van minden évben, ezért halloween is minden évben október 31.-re esik.

  Halloween és Mindenszentek

  Miről is szól ez az ünnep? Mit ünneplünk?

  A gyerekeknek a töklámpás faragást, a jelmezbe öltözést és az ijesztőre sminkelést jelenti. Amikor is a barátokkal az utcában becsöngetnek a házakba és valamilyen édességet kapnak a szomszédoktól. A hollywoodi filmeknek köszönhetően egyre többen megismerték már ezt a külföldi hagyományt a kis hazánkban is!

  A felnőtteknek már inkább a bulizást. A szórakozó helyek erőszeretettel rendeznek erre az estére Halooween-i partikat, jelmezes bulikat és tökfaragó versenyeket valamilyen ital nyereménnyel. Mivel a november 1. nálunk munkaszüneti nap, ezért a fiatalok szívesen részt is vesznek ezeken a bulikon. Nem úgy az USA-ban. Ott sem az október 31. sem pedig a november 1. nem munkaszüneti nap. Ezért ha nem hétvégére esik ez az ünnep, akkor elég fáradtan indul a másnap a munkahelyeken és az iskolában.

  Mit ünneplünk itthon?

  Mindenszentek napján az üdvözölt lélekről emlékezik meg a katolikus egyház.

  De hogy kapcsolódik a Halloween a mindenszentekhez?

  Mindenszentek november 1-én van, halottak napja november 2-án, halloween pedig október 31-én, mindenszentek előestéjén.

  Halloween-i töklámpás faragás

  Amikor az Egyesült Államokban egyre népszerűbb lett a töklámpás faragás, és egyre nagyobb kereslet lett a tökre, a farmerek elkezdtek olyan fajtákat nemesíteni, amik legjobban alkalmasak erre a célra. Így jutottunk el a mostanában kapható elég nagy, viszonylag kevés húsú, jól faragható tökhöz.

  • A faragáshoz válasszunk egy olyan tököt, mely stabilan áll a talpán, nem billeg!
  • Egy filctollal rajzoljuk fel a tökre a mintát. Játszunk a képzeletünkkel, vagy böngésszünk az interneten, hogy megtaláljuk a nekünk tetsző és általunk is kivitelezhető töklámpást.
  • Ezután vágjuk le a tök tetejét (skalpoljuk meg), és távolítsuk el a belsejéből a magokat.
  • Ezután fogjunk egy hegyes, éles kést és nagyon vigyázva a testi épségünkre kezdjük el kifaragni a felrajzolt mintát a töklámpásunkból.
  • Ha azt szeretnénk, hogy az alkotásunk minél tovább meg őrizze eredeti formáját tartósítsuk úgy, hogy bekenjük vazelinnel vagy átmossuk egy kis hipóval.

  Halloween tök lámpás

  Meg lehet e enni a halooween-i tököt?

  Nem, általában nem ehető!

  Magyarország áruházaiban, zöldség piacain kapható halooween-i tök névre hallgató tökök, tökfaragásra alkalmasak, nem emberi fogyasztásra.

  A NAK a következő információt közölte:

  „A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezeket biológiai érettségükben szedik le (vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak)”

  „A Halloween Magyarországon kultúridegen, kelta eredetű szokás. Amit a zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben!) Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween-tököt is leszedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető!”

  Forrás: nak.hu

  Mikor vásároljam meg a Halloweeni tököt?

  A boltok kínálatában már szeptember közepén megtalálható és megvásárolható a tök. Amíg el nem jön a tökfaragás ideje, addig érdemes azt egy száraz, hűvös napfénytől védet helyen tárolni, hogy megtartsa az állagát, ne kezdjen el romlani, össze esni.

  Ne hagyjuk az utólsó napokra a vásárlást, mert könnyen hoppon maradhatunk! Mivel itthon is egyre népszerübb a tökfaragás, az utólsó napokban már csak a kifosztot polcokat és a tökök hült helyét találhatjuk csak meg a boltokban!

  Forrás: halloween.info.hu